Câte probiotice sunt într-un borcan cu murături?
Este adevărat că murăturile în saramură conțin bacterii lactice care sunt benefice pentru microflora ta intestinală.
Dar, ca să-ți iei suficiente probiotice din murături, ar trebui să mănânci foaaarte multe murături. În plus, murăturile conțin multă sare, ceea ce înseamnă că persoanele cu hipertensiune sau cele care trebuie să se abțină de la sare le pot consuma în cantități mici sau chiar deloc. De aceea, este recomandat să folosești un supliment care să îți ofere un număr suficient de tulpini bacteriene lactice pentru echilibrul florei tale intestinale. A, și încă ceva, în caz că te gândeai totuși să încerci: murăturile în oțet nu conțin probiotice.
Am nevoie de rețetă de la medic ca să iau probiotice?
Există anumite afecțiuni cum ar fi diabetul zaharat, diareea persistentă, însoțită de dureri abdominale severe sau stările de imunodeficiență precum infecția cu HIV care cer respectarea recomandărilor medicului, chiar și când vine vorba de probiotice.
Dar dacă nu te confrunți cu niciuna dintre aceste situații și disconfortul abdominal este provocat de tratamentul cu antibiotice, de alimentația dezechilibrată, de infecții bacteriene, virale sau de călătorii, este bine să acționezi din timp și să iei probiotice fără să mai aștepți o recomandare din partea unui medic.
Toate probioticele sunt la fel?
Da, toate probioticele sunt la fel de înverșunate în lupta lor cu bacteriile patogene, pe care le împiedică să se dezvolte.
Altfel, probioticele sunt cât se poate de diferite, ceea ce înseamnă că și efectele lor benefice pot fi diferite. Unele probiotice își manifestă proprietățile, mai ales la nivelul intestinului, cum este cazul Bifidobacterium Infantis. Alte probiotice, în schimb, au efecte benefice la nivel emoțional, ajutând la sinteza unor neurotransmițători pentru a crea o stare de bine. Probiotice precum Bifidobacterium Animalis subsp.BB-12 se regăsesc în mod natural în microflora sugarilor și copiilor până la 3 ani, de aceea suplimentarea cu BB-12 poate ajuta la restabilirea echilibrului microflorei intestinale a acestora.
Mănânc iaurt. Mai am nevoie de probiotice?
Iaurtul este o sursă bună de probiotice, dar o mare parte din acestea sunt distruse prin pasteurizare.
În plus, la fel ca în cazul probioticelor, nu toate iaurturile sunt la fel. Unele conțin coloranți, agenți de îngrășare, zaharuri și lapte praf reconstituit, iar acestea îți pot afecta sănătatea. În plus, trebuie să fii mereu atent la termenul de valabilitate al iaurtului. Și la fel ca în cazul murăturilor, ca să îți iei un număr suficient de probiotice, ar trebui să mănănci foaaarte mult iaurt. Așa că, este mai bine să te bazezi pe suplimentele alimentare care conțin un număr suficient de probiotice și sunt ușor de administrat, spre deosebire de iaurtul în cantități enorme.
Ce legătură există între probiotice și răceală?
Unele studii clinice au demonstrat că Bifidobacterium Animalis BB-12 poate crește rezistența organismului la infecțiile de tract respirator.
Acest probiotic poate ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva infecțiilor și poate reduce frecvența și durata infecțiilor respiratorii.
Flora intestinală a unui copil născut prin cezariană este diferită de cea a unui copil născut pe cale naturală?
Modalitatea de naștere poate influența compoziția microflorei intestinale a nou-născutului.
Copiii născuți prin cezariană, din cauza faptului că nu mai trec prin canalul pelvigenital al mamei, nu mai sunt expuși bacteriilor vaginale ale acesteia și astfel nu mai are loc colonizarea tractului intestinal cu bacterii benefice. În plus, mamele care nasc prin cezariană primesc de obicei tratament antibiotic pentru a preveni infecțiile. Antibioticele ajung astfel în laptele matern și afecteaza flora intestinală a sugarului, deci și sistemul său imunitar. În plus, microflora intestinală a unui copil născut prin cezariană se echilibrează în aproximativ 6 luni, în timp ce microflora unui copil născut pe cale naturală se echilibrează în prima lună de viața.
Iau antibiotice. De ce să iau și probiotice ?
Tratamentul cu antibiotice dezechilibrează flora intestinală.
Iar probioticele ajută la refacerea acesteia. De aceea, este important să iei probiotice și în timpul tratamentului cu antibiotice, și după ce l-ai terminat. Îți recomandăm să aștepți 2-3 ore pentru a lua probioticul după administrarea tratamentului, pentru a preveni distrugerea bacteriilor benefice de către antibiotic.
Vreau să slăbesc. Cum mă pot ajuta probioticele?
Alături de alimentația sănătoasă și activitatea fizică, probioticele te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus.
Ele interacționează cu acizii biliari și pot reduce absorbția intestinală a grasimilor din alimentație și pot preveni depunerea acestora sub forma grăsimii abdominale și viscerale. Persoanele cu kilograme în plus prezintă un număr redus de bacterii benefice și o microfloră intestinală dezechilibrată, comparativ cu persoanele care au o greutate normală.
Unele probiotice sunt mai bune decât altele?
Tulpinile bacteriene din probiotice au moduri de acțiune diferite, ceea ce înseamnă că și eficiența lor este diferită, în funcție de afecțiunea pentru care sunt administrate.
De exemplu, tulpina bacteriană Bifidobacterium infantis ajută la ameliorarea sindromului de intestin iritabil, în timp ce Lactobacillus acidophilus are efecte benefice în cazul intoleranței la lactoză. De aceea este important să te informezi asupra tulpinilor din compoziția produsului, ca să te asiguri că vei avea cele mai bune rezultate.
Trebuie să iau probiotice doar când iau antibiotice?
Este recomandat să iei probiotice în timpul tratamentului cu antibiotice pentru a preveni riscul apariției diareei cauzate de dezechilibrul florei intestinale.
Dar e bine să iei probiotice și după ce ai terminat tratamentul cu antibiotice deoarece flora intestinală are nevoie de mai mult timp pentru a se reface. În plus, probioticele sunt recomandate și pentru balonare, diaree, constipație și pentru disconfort abdominal.
Efectele probioticelor se observă imediat?
Este bine să știi că o floră intestinală dezechilibrată are nevoie de o perioadă mai lungă de timp pentru a se reface, uneori pană la 6 luni.
Astfel, chiar dacă nu resimți beneficiile probioticelor imediat, asta nu inseamnă că ele nu au efecte, ci doar că au nevoie de mai mult timp pentru a-ți reechilibra microflora intestinală. De asemenea, beneficiile aduse de probiotice presupun tocmai lipsa simptomelor – faptul că nu ai dezvoltat diaree în urma administrării unui antibiotic înseamnă că probioticele au acționat în acest sens. E unul din cazurile când “nicio veste e o veste bună”.
Probioticele pentru copii sunt diferite față de cele pentru adulţi?
Probiotice precum Bifidobacterium animalis subsp.BB-12 se regăsesc în mod natural în microflora sugarilor și copiilor până la 3 ani, de aceea suplimentarea cu BB-12 poate ajuta la restabilirea echilibrului microflorei intestinale ale acestora.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, raportul dintre bacterii se schimbă în favoarea lactobacililor. Bifidobacterium animalis mai contribuie printre altele la ameliorarea sindromului de intestin iritabil, iar Lactobacillus acidophilus are efecte benefice și în cazul intoleranței la lactoză.
Orice probiotic se poate administra din prima zi de viață?
Nu toate bacteriile benefice pot fi administrate din prima zi de viață.
Dar Bifidobacterium animalis BB-12 este una dintre puținele care își poate face efectele benefice asupra microflorei intestinale a unui copil încă din primele sale zile de viață.
Un număr mai mare de bacterii dintr-un probiotic înseamnă mai multă eficiență?
Este important ca numărul bacteriilor dintr-un probiotic să fie mare.
Dar nu întotdeauna mai mare înseamnă și mai bun. Studiile arată că beneficiile apar atunci când se administrează 1 miliard de bacterii pe zi. Un număr mai mare de atât nu reflectă neapărat beneficii semnificative.
Pot preveni diareea cu probiotice?
Antibioticele sunt medicamente care distrug bacteriile patogene, adică pe cele care pot provoca infecții.
Dar în lupta lor, antibioticele nu fac distincții și pot distruge și bacteriile benefice din tractul intestinal. Mai puține bacterii benefice înseamnă o floră intestinală dezechilibrată, deci și diaree. De aceea este bine să apelezi și la probiotice atunci când urmezi un tratament cu antibiotice. Studiile au demonstrat că probioticele ajută la reechilibrarea microflorei intestinale în timpul tratamentului cu antibiotice și pot scădea riscul apariției diareei cu până la 50%.